Fransa ve Türkiye’de Korunması Gereken Çocuk ve Çocuk Koruma İdaresinin Tarihsel Gelişimi

Yazarlar

  • Memduh Cemil Şirin Sorbon Üniversitesi

Özet

Tarih analizi iki yönden önemlidir. İlk olarak, devleti ve toplumu korunması gereken çocukları himaye altına almaya yönlendiren, bugün hala etkilerini hissettiren motivasyon ve şartları anlamak bakımından önemlidir. İkinci olarak, günümüz çocuk koruma sisteminin kurumsallaşma aşamalarını daha iyi anlamaya imkan vermesi bakımından önemlidir. 18. ve 19. yüzyıllar geleneksel ve modern devlet anlayışları arasında değişim noktası olduğu gibi devlet müdahaleciliğinin de öne çıktığı dönemdir. Bu sebeple aşağıdaki analiz bu yüzyıllara odaklanırken 17. ve 20. yüzyıllarla tablo tamamlanmaktadır.

Çocuk yararına uygun koruma anlayışının ilk şartı çocuğa sosyal ve hukuki değer atfedilmesidir. Çocuğun toplum içinde ve hukuk alanında kendine özgü bir statüsü olmazsa çocuğun özgünlüğünü esas alan bir çocuk koruma idaresinin inşası mümkün değildir. Bundan dolayı, korunması gereken çocuk kavramının (§1) analizinin yapılması çocuk koruma idaresinin tarihi temellerini (§2) anlayabilmek için elzemdir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

01-01-2018

Nasıl Atıf Yapılır

Şirin, M. C. (2018). Fransa ve Türkiye’de Korunması Gereken Çocuk ve Çocuk Koruma İdaresinin Tarihsel Gelişimi. Çocuk Ve Medeniyet Dergisi, 2(3). Geliş tarihi gönderen https://cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr/index.php/CMD/article/view/66

Sayı

Bölüm

Makaleler