Çocuk Yoksulluğu Teması ile Dr. Ercem Erkul editörlüğünde hazırlanacak dergisinin 14.sayısı için makale, görüş, kitap incelemesi ve çevirilerinizi 23 Ekim 2023 tarihine kadar gönderebilirsiniz.

16-01-2023

Merhaba.

Yoksulluk, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan hane halklarını ve kırılgan grupları olumsuz yönde etkilemekle beraber kırılgan gruplardan biri olan çocukları daha derin ve yoğun bir biçimde etkilediği söylenebilir. Yoksulluktan olumsuz yönde etkilenen çocuklar, temel ihtiyaçlarını giderme, hizmetlerden yeterli derecede yararlanma, fırsatlara erişme ve yapabilirlikleri gibi temel haklarına ilişkin konularda sorunlar yaşayabilir. Buna ek olarak, yoksul bir hane halkında veya çevrede büyüyen çocuklar, yeterli besin kaynaklarına erişememesi, fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hallerinin korunamaması, hane halkı veya akranları tarafından ihmal ve istismara uğraması, eğitim hayatından erken ayrılması gibi olumsuz etkenlere de maruz kalabilmektedir.

Yoksulluk, mücadele edilmesi ve azaltılması gereken sosyal bir sorundur. Devletler, sosyal politika, program ve sosyal hizmetler aracılığıyla yoksullukla mücadele eder. Avrupa ülkelerinin mutlak yoksullukla mücadelesi olumlu olsa da göreli yoksulluk hâlâ süregelen bir olgudur. Günümüzde ise COVID-19 salgını ile beraber bölgesel ve uluslararası çatışmaların olması (yakıt yoksulluğu ve gıda krizi), iklim değişikliğine ilişkin politikaların uygulanmaya başlanması vb. jeopolitik dönüşümler dünya genelinde fiyatlar genel düzeyinin artmasına neden olmuştur. Bu durum, tüm dünyada özellikle de Avrupa ülkelerinde mutlak yoksulluğun artmasına, buradan yola çıkarak mutlak ve göreli çocuk yoksulluğunun da çoğalmasına sebep olduğunu söyleyebiliriz. 2020 yılına ilişkin AB-27’ye ait sosyal transferler yapıldıktan (eş değer medyan gelir %60) sonra çocuk yoksulluğu oranının yaklaşık %20 olduğu görülmektedir. Başka bir ifadeyle AB-27’de her 100 çocuğun 20’sinin göreli olarak yoksul olduğunu ifade edebiliriz. Bu bağlamda, çocuk yoksulluğu ile mücadelede disiplinler arası iş birliğinin yapılması, çok boyutlu ve bütüncül şekilde ele alınması ve bilimsel araştırmalarla desteklenmesi hayati bir öneme sahiptir.

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne ithafen Çocuk ve Medeniyet dergisinin 14. sayısında çocuk yoksulluğuna ilişkin çalışmalara yer verilecektir. Çalışmaların, çocukluğun inşasından başlayarak yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkileri, yoksulluğun çocuklarda neden olduğu etkenler, çocukların yoksulluk içinde yaşamasına neden olan etkenler, çocuk yoksulluğu ile mücadelede aracılar, çocuk yoksulluğuna ilişkin kültürel ögeler ve çocuk yoksulluğu ile ilişkili diğer konuları içermesi beklenmektedir.

Çocuk Yoksulluğu Sayısı için öngörülen konu başlıkları çerçevesi, araştırma makalesi, görüş ve derleme yazıları ile yazı gönderilme süreci bilgileri aşağıda ayrıntılı biçimde sunulmuştur.

Esenlik dileklerimizle ve saygılarımızla,

·               Çocuk Yoksulluğu ve Katılım

·               Çocuk Yoksulluğu ve Sosyal Koruma

·               Çocuk Yoksulluğu ve Sosyal İçerme

Dergimiz Türkçe ve İngilizce (özet) olmak üzere matbu ve dijital olarak yayımlanmaktadır. Yayımlanmış sayıları http://cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr adresinden inceleyebilirsiniz. Dergi Asos indeks tarafından taranmaktadır. Ayrıca sayılara DergiPark üzerinden erişilebilmektedir.

Araştırma makalesi, görüş ve derleme yazısı ve çevirilerinizi 23 Ekim 2023 tarihine kadar, http://cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr adresinde yer alan makale gönder seçeneği ile iletebilirsiniz.