Deprem ve Çocuk Sayısı

11-03-2023

Türkiye’nin öteden beri cevabını ertelediği üç ardışık sorusu: Türkiye, yerkürenin afet-deprem dilini öğrenebilecek mi? Türkiye, deprem ülkesi gerçeğiyle yüzleşebilmek için çok boyutlu ve çok bileşenli politikaları hazırlayacak ve uygulayabilecek mi? Türkiye, deprem öncesi, sırası ve sonrası eğitim, strateji ve eylem planlarını uygulayabilecek mi?

Deprem, hepimizin sınavı ve toplumsal irade olmadan depremle baş edemeyiz. Sonuç çok acıtıcı fakat gerçek: Şimdiye kadar çok boyutlu ve çok bileşenli deprem çağrılarına rağmen politikacılar toplumsal kararlılığı ortaya koyamadı. Türkiye’nin her noktasına dünya büyüklüğünde acı bırakan yüzyılın depremi büyük ve uzun bir yolculuğa çıkmamızı hatırlatıyor bize. Depremin dilini öğrenme eşiğine daha yaklaşmış olmayı umut ediyoruz.

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler doğrudan 10 ilde, 113 ilçede yaklaşık 13,5 milyon nüfusu sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan derinden etkiledi. Hiç şüphesiz etkilenen en büyük gruplardan birini de çocuklar oluşturdu. Depremden etkilenen bölgenin nüfus kayıtlarında 4,5 milyon dolayında çocuk nüfusu bulunmaktaydı. Bu süreçte depremde hayatını kaybeden, enkazdan kurtulan, enkazdan kurtulup sağlık problemleri olan, deprem sürecinde kaybolan, ebeveynsiz kalan çocuklar oldu. Geride kalan çocukların da sağlık, beslenme ve eğitim başta olmak üzere birçok açıdan etkilendiği bir süreç yaşandı/yaşanıyor.

Çocuk Vakfı olarak depremin çocukların dünyasında yaşananları bilimsel veriler ışığında bir problematiği ortaya koyan ama aynı zamanda hem şimdiye hem de olası afet durumlarına ilişkin politika önerilerini içeren araştırmaların yapılmasını öngörüyoruz. Çocuk Vakfı Çocukların Gözüyle Deprem Raporu, Aile ve Çocuk Göç Raporu ve Depremde Kaybolan Çocuklar Raporu hazırlayacak. Çocuk Vakfı ayrıca depremde anne ve babalarını kaybeden çocuklar için Depremden Etkilenen Çocuklarımıza Hayatlarının Sonuna Kadar Sahip Çıkacağız adıyla izleme, destek ve belirli aralıklarla bir araya gelmelerini sağlayacak sosyal sorumluluk projesi geliştirecek.

Hakemli dergimiz Çocuk ve Medeniyet dergisinin Deprem ve Çocuk Özel Sayısı ek’te ana hatlarıyla belirlediğimiz tema ve konular öncelikli olmak üzere, 1 Eylül 2023 tarihine kadar iletilecek araştırma makalesi, görüş ve derleme yazılarına yer verilecektir.

Esenlik dileklerimizle ve saygılarımızla.

Prof. Dr. Suvat Parin                                                                                                        Mustafa Ruhi Şirin

Sayı Editörü                                                                                                                       Çocuk Vakfı Başkanı

ÇOCUK VE MEDENİYET DERGİSİ DEPREM VE ÇOCUK SAYISI İÇİN ÖNGÖRÜLEN TEMA VE KONU ÇERÇEVESİ

Deprem, Aile ve Çocuk

Çadır ve Konteyner Sınıflarda Eğitim

Deprem ve Sınav Kaygısı

Çadırkent ve Konteyner Kentte Eğitim

(Etüt Çadırları, Bilgisayar, Dijital Medya Kullanımı)

Deprem ve Çocuk Hakları Kültürü

Psikososyal Destek

Deprem ve Sosyal Hizmet

Deprem ve Psikolojik Destek

Çocuk Gözüyle Deprem

Deprem Gerçeğiyle Yaşamayı Öğrenmek

Deprem, Çocuk ve Mekân Algısı

Deprem Sonrası Deprem Eğitimi

Çadırkent ve Konteynerde Çocuk Olmak

(Ayakta Kalmak ve Akran Zorbalığıyla Başa Çıkmak)

Afet-Deprem Yönetiminde Çocukların Yeri

Çocuk, Oyun, Terapi

Çadır ve Konteyner Kentlerde Oyun Alanı

Deprem Sonrası Çocuklarda Yas ve Kayıp Süreci

Deprem Sonrası Çocukların Yeni Normale Dönmesi

Deprem Sonrası Çocukluk Anlatıları

Deprem Sonrası Çocuklara Yönelik Çalışmalar

Deprem, Çocuk, Bilim, Sanat, Felsefe

Deprem Sonrası Felsefe, Bilim, Sanat Etkinliklerinin İşlevi

Afet- Deprem Konulu Sorun Odaklı Çocuk Edebiyatı

Bir Bibliyoterapi Aracı Olarak Çocuk Kitapları

Okuma Kültürü

Deprem Yerleşkelerinde Çocuk Parkları

Deprem ve Gezici Kütüphane

Deprem, Çocuk ve Medya

Deprem ve Medya

Çocukların Medyada Yer Alışı

Sosyal Medya ve Deprem Çocukları

Deprem ve Çocuk Haberleri

Araştırma makalesi, görüş ve derleme yazısı ve çevirilerinizi 1 Eylül 2023 tarihine kadar, http://cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr adresinde yer alan makale gönder seçeneği ile iletebilirsiniz.